Pokreće Blogger.

utorak, 1. travnja 2014.

Zelucani katar

by Unknown  |  at  07:12


Kategorija: Bolesti Zeluca  AKUTNI ŽELUCANI KATAR (AKUTNI GASTRITIS) Najucestaliji uzrok akutnom želucanom kataru (upali) je suviše teško, prehladno i neukusno jelo koje se teško vari, a jede neumereno. Tada se sluznica želuca upali, otekne, zacrveni i nastupe poremecaji u varenju Bolest je veoma neugodna. . Lecenje: .Kao što smo u uvodnom delu poglavlja naglasili, za uspešno lecenje želucanog katara, katara dvanaesterca, cira na želucu i dvanaestercu te svih crevnih bolesti potrebno je bezuslovno odbaciti cigarete, alkohol, konzervirane preradjevine, kavu, biber, ljuta zapržena jela, jako zacinjena, suva i kisela jela, fermentirani sir i hranu koja nagriza i nadražuje ionako oštecenu sluznicu .


Saslav Caja:




30 g listova pitome nane
30 g cvetova kamilice
30 g cvetova i listova kunice
30 g listova i cvetova vreska - plavoga cveta
30 g stabljike petrovca
30 g listova i cvetova maticnjaka



Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru vode preko noci namociti 5 g mešavine trava. Ujutro kuvati - kad prokljuca, poklopljeno kuvati 1 minut, zatim ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Svu kolicinu caja popiti u toku dana: po 1 dcl pre i posle jela, a preostalu kolicinu u toku dana umesto vode. Za vrijeme lecenja hranu je potrebno jako raskuvati i pripremati na ulju. U manjoj kolicini može biti zastupljena masnoca životinjskog porekla, ali se jelo ne sme zapržiti. Umaci ne dolaze u obzir. Od svega je ponajbolje jesti jako raskuvanu (rastvorenu) zelen. Dopušteno je uzimati i med s cajem. Preporuceni postupak lecenja traje do 2 meseca

0 komentari:

Proudly Powered by Blogger.