Kategorija: Bolesti Zeluca AKUTNI ŽELUCANI KATAR (AKUTNI GASTRITIS)
Najucestaliji uzrok akutnom želucanom kataru (upali) je suviše teško,
prehladno i neukusno jelo koje se teško vari, a jede neumereno. Tada se
sluznica želuca upali, otekne, zacrveni i nastupe poremecaji u varenju
Bolest je veoma neugodna. . Lecenje: .Kao što smo u uvodnom delu
poglavlja naglasili, za uspešno lecenje želucanog katara, katara
dvanaesterca, cira na želucu i dvanaestercu te svih crevnih bolesti
potrebno je bezuslovno odbaciti cigarete, alkohol, konzervirane
preradjevine, kavu, biber, ljuta zapržena jela, jako zacinjena, suva i
kisela jela, fermentirani sir i hranu koja nagriza i nadražuje ionako
oštecenu sluznicu .
Saslav Caja:
30 g listova pitome nane
30 g cvetova kamilice
30 g cvetova i listova kunice
30 g listova i cvetova vreska - plavoga cveta
30 g stabljike petrovca
30 g listova i cvetova maticnjaka
Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru vode preko noci namociti 5 g
mešavine trava. Ujutro kuvati - kad prokljuca, poklopljeno kuvati 1
minut, zatim ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Svu kolicinu caja
popiti u toku dana: po 1 dcl pre i posle jela, a preostalu kolicinu u
toku dana umesto vode. Za vrijeme lecenja hranu je potrebno jako
raskuvati i pripremati na ulju. U manjoj kolicini može biti zastupljena
masnoca životinjskog porekla, ali se jelo ne sme zapržiti. Umaci ne
dolaze u obzir. Od svega je ponajbolje jesti jako raskuvanu (rastvorenu)
zelen. Dopušteno je uzimati i med s cajem. Preporuceni postupak lecenja
traje do 2 meseca
Pokreće Blogger.
utorak, 1. travnja 2014.
Zelucani katar
by Unknown |  at 07:12
Popular Posts
Proudly Powered by Blogger.
0 komentari: