Pokreće Blogger.

utorak, 25. ožujka 2014.

Bez ugljenih hidrata: Najbolji recepti od karfiola

by Nature  |  at  05:44

Zdrava hrana može da bude jako ukusna, samo je potrebno imati malo mašte. Karfiol je jedna od namirnica koje mogu da posluže kao sjajna zamena brašnu, krompiru i ostalim namirnicama koje su pune ugljenih hidrata. Zato, ako planirate da ovog leta nosite bikini, isprobajte ove zdrave i ukusne recepte.
 

PICA BEZ TESTA
 
POTREBNO JE
2 šolje karfiola, 2 šolje sira po ozboru, sa smanjim postotkom masnoće, 1/2 šolje suhomesnatog po izboru, 1 jaje, 1 kašičica origana, 1 kašičica bosiljka, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašičica soli
ZA SOS
170 g paste od paradajza, 170 ml vode, 1 kašičica usitnjenog belog luka, 1 kašičica bosiljka, 1 kašičica origana, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice crnog luka u prahu
 
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Karfiol skuvajte u vodi, ili u mikrotalasnoj - treba da bude potpuno skuvan. Stavite ga u blender, pa pulsirajte dok smesa ne počne da liči na pirinač. Nemojte mnogo da ga usitnite, jer neće moči lepo da se rasporedi. Samleveni karfiol stavite na salvetu, i ostavite da se iscedi sva voda. Kada je osušen, pomešajte ga sa jednom šoljom sira i sa jajetom. Dodajte origano, bosiljak, beli luk u prahu i so, i sve dobro promešajte - to vam je testo. U pleh za picu obavezno prvo stavite papir za pečenje, pa preko njega rasporedite testo od karfiola. Testo pecite oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnobraon boju. Sos napravite tako što ćete sve sastojke pomešati, i ostaviti da stoji u frižideru. Na ispečenu koricu stavite sos, ostatak sira i  suhomesnato, pa samo kratko zapecite.

ZDRAVI MAFINI
 
POTREBNO JE
2 šolje samlevenog karfiola, 1/4 šolje belanaca, 1 šolja švapskog sira, 1 šolja iseckanog spanaća, 1 kašičica origana, 2 kašičice peršuna, 1/4 kašičice belog luka u prahu, 1 kašika kokosovog ulja (opcionalno), 1-2 kašičice čili sosa (opcionalno)
 
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Kalupe za mafine podmažite, a mleveni karfiol propržite u tiganju 6-8 minuta, dok ne postane providan. Ostavite ga da se ohladi. Sve ostale sastojke, osim spanaća, stavite u blender, i dobro sameljite i sjedinite. Zatim dodajte seckani spanać, i pomešajte. Dobijenu smesu raspodelite u kalupe za mafine, i dobro pritisnite (da se ne bi raspadali). Pecite ih u zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnobraon boju. Izvadite ih iz rerne, i ostavite da se dobro ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa. Služite sa kečapom.

PIKANTNI PEČENI KARFIOL
 
POTREBNO JE
1 veća glavica karfiola, isečena na male "cvetiće", malo maslinovog ulja, 2 kašičice belog luka u prahu, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice bibera, 1 kašika otopljenog putera, 1/2-3/4 ljutog soja sosa
 
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Cvetove karfiola stavite u veliku plastičnu kesu, pa preko toga sipajte malo maslinovog ulja. U kesu dodajte beli luk u prahu, so i biber. Zatvorite kesu, i pomešajte sve sastojke, tako da je karfiol obložen sa svih strana. Stavite karfiol na pleh, pa pecite oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, pa ga prelijte mešavinom rastopljenog putera i ljutog sosa. Vratite u rernu, i pecite još5-7 minuta.

KREMASTA SUPA
 
POTREBNO JE
1 glavica karfiola, isečena na "cvetiće", 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika putera, 1 iseckan luk, 2 kašičice belog luka u prahu, 1 1/2 kašičica soli, 1/2 kašičice bibera, 3 kašike brašna, 1 3/4 šolje pileće supe, 1 šolja mleka
 
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Karfiol stavite u pleh, pa ga polijte uljem i pospite belim lukom u prahu, solju, i biberom. Prodrmajte pleh kako bi se sve pomešalo, pa pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta, mešajući nakon svakih 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite po strani. Puter otopite, pa na njemu propržite crni luk oko 10 minuta. Brašno pospite po luku, i promešajte dobro. Polako ulijte pileću supu i mleko u šerpu, neprestalno mešajući žicom dok ne nestanu grumuljice od brašna. Mešajte i kuvajte dok ne provri, pa smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne postane gušća. Zatim unutra ubacite karfiol, kuvajte još par minuta, pa sve prebacite u blender. Sve dobro sameljite, i služite toplo.

TORTILJE OD KARFIOLA
 
POTREBNO JE
1/2 klavice karfiola, 2 jaja, 1/2 kašičice karija u prahu, 1/4 kašičice soli
 
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 190 stepeni, a na pleh stavite papir za pečenje. U blenderu sameljite karfiol dok ne postane jako sitan, pa ga stavite u šerpu zajedno sa 1/4 šolje vode. Poklopite, i kuvajte oko 8 minuta, dok ne omekša. Karfiol dobro ocedite, pa ga stavite na krpu da se osuši. Zatim u činiji pomešajte karfiol i sve ostale sastojke. Od dobijenog testa formirajte dva tanka kruga. Pomošu špatule rasporedite testo tako da formira tanak krug, nalik tortilji. vodite račina da debljina svugde bude jednaka, nigde ne sme da se providi papir za pečenje. Pecite oko 17 minuta, ili dok ne vidite da su tortilje suve i da mogu da se odvoje od papira. Izvadite iz rerne, i sačekajte da se ohlade, pa onda polako odvojte od papira za pečenje. Ove tortilje koristite isto kao i kupovne od brašna - lepog su ukusa, samo su mnogo zdravije.

0 komentari:

Proudly Powered by Blogger.