Ulja i masti su neizostavni u pripremanju hrane, međutim, često se
postavlja pitanje koja vrsta lipida je najbolja. Gotovo svi imaju zdrava
i blagotvorna dejstva koja se usled pogrešne upotrebe mogu pretvoriti u
štetna.
Nutricionista
Milka Raičević kaže da su sve masti zdrave i potrebne, samo je bitna
termička obrada. Najbolje je koristiti više različitih ulja i masti u
ishrani, kroz pripremu obroka i kao dodatke salatama, a ukoliko nemate
puno mogućnosti, kombinujte suncokretovo, maslinovo ulje i svinjsku
mast.
1) MASLINOVO ULJE
Kada spremate na maslinovom ulju hranu stavljajte u hladno ulje, pa tek
onda sve zajedno zagrevajte. Kada namirnicu spustite u hladno ulje ono
napravi neku vrstu zaštitnog sloja i ne dozvoljava da izađu hranljive i
zdrave materije.
2) PALMINO ULJE
Izuzetno dobro podnosi visoke temperature, te je idealno za prženje i
pohovanje. S obzirom na to da ovakva hrana upije mnogo masnoće, stavite
je kasnije na salvetu i ubrus da se pokupi višak.
3) SUSAMOVO ULJE
Vrlo je zdravo, s tim što ima specifičan miris i ukus koji ne prija baš
svima. U tom slučaju, u tiganju ispržite susam - on će ispustiti masnoću
na koju možete spustiti meso.
4) MAST I PUTER
Svinjska mast ne trpi velike temperature jer tada gubi svojstva.
Namirnice koje nameravate da pržite ili dinstate stavite na hladnu mast,
na taj način nema kancerogenih elemenata. Ako ne koristite mast,
koristite puter. Ukoliko vam je kupovni puter skup, potražite u mlečnom
diskontu onaj na meru.
Suncokretovo ulje dobro podnosi visoke temperature, ali ne smete da ga koristite više puta, kao palmino ulje. Prilikom pripreme ga prvo zagrevate, pa dodajete hranu
0 komentari: