
Prije nego što započnete s prženjem mesa ili ribe, ogulite jabuku i
nasjeckajte je na tanke kriške, koje potom, dio po dio, popržite na
ulju. Nakon što se ulje dovoljno zagrije, a jabuke poprime lagano
smećkastu boju, bacite ih i na vatru stavite druge - sve dok ne
potrošite sve. Tek zatim započnite s prženjem mesa. Ovim ćete trikom
učinkovito doskočiti teškom i ustajalome mirisu koji se u stanu inače
dugo zadržava nakon prženja. Također, prelije li vam se iz protvana u
pećnici slučajno smjesa za tijesto, prolivenu smjesu pospite solju. Tako
ćete spriječiti zagorjeli miris koji kvari ukus jelu. Teški i
dugotrajni mirisi kuhanja u domu posebno su neugodni tijekom velikih
ljetnih vrućina. No iako ih se ponekad prilično teško riješiti, uvijek
postoji neki trik kojime ih možete prevenirati, posve ukloniti ili barem
ublažiti. Veoma jak miris, koji nije jednostavno neutralizirati, imaju,
primjerice, riba i češnjak. Nakon njihove pripreme noževi još dugo mogu
zaudarati po ovim namirnicama. To ćete riješiti tako da nož nakon
upotrebe operete u hladnoj vodi, a zatim njime prođete kroz plamen
vatre.
KARAMELIZIRANI MIRIS STANA
Popržite malo šećera u tavi. Pržite ga dok ne poprimi boju karamele te dok je miris koji prožima kuhinju još sladak. Za razliku od različitih umjetnih sprejeva, svijeća i osvježivača prostora, miris karamele je prirodan - proizašao iz vaše vlastite tave, a vrlo je sladak i ugodan.
LUK I RUŽINA VODICA
Želite li s dlanova odstraniti miris češnjaka, u rukama trljajte peršin. Potom operite ruke. Ako je miris još tu, ruke protrljajte s malo kuhinjske soli. Kako biste ruke oslobodili neugodnoga mirisa nakon rezanja luka i poriluka, najprije ih operite, a zatim osvježite s malo ružine vodice.
OCAT I ŠEĆER RJEŠAVAJU LOŠE MIRISE
Iako su zdravi, brokula, cvjetača, kelj, zelje i klice prilikom kuhanja ispunjavaju stan intenzivnim mirisima. To ćete spriječiti stavite li u vodu za kuhanje, prije dodavanja povrća, po jednu jušnu žlicu octa i šećera. Kuhate li ili pirjate zelje, poklopite zdjelu te na poklopac stavite kruh bez kore. Kruh će upiti miris.
KARAMELIZIRANI MIRIS STANA
Popržite malo šećera u tavi. Pržite ga dok ne poprimi boju karamele te dok je miris koji prožima kuhinju još sladak. Za razliku od različitih umjetnih sprejeva, svijeća i osvježivača prostora, miris karamele je prirodan - proizašao iz vaše vlastite tave, a vrlo je sladak i ugodan.
LUK I RUŽINA VODICA
Želite li s dlanova odstraniti miris češnjaka, u rukama trljajte peršin. Potom operite ruke. Ako je miris još tu, ruke protrljajte s malo kuhinjske soli. Kako biste ruke oslobodili neugodnoga mirisa nakon rezanja luka i poriluka, najprije ih operite, a zatim osvježite s malo ružine vodice.
OCAT I ŠEĆER RJEŠAVAJU LOŠE MIRISE
Iako su zdravi, brokula, cvjetača, kelj, zelje i klice prilikom kuhanja ispunjavaju stan intenzivnim mirisima. To ćete spriječiti stavite li u vodu za kuhanje, prije dodavanja povrća, po jednu jušnu žlicu octa i šećera. Kuhate li ili pirjate zelje, poklopite zdjelu te na poklopac stavite kruh bez kore. Kruh će upiti miris.
0 komentari: