Pokreće Blogger.

petak, 30. svibnja 2014.

8 razloga za ne bacati stari hljeb

by Unknown  |  at  06:36




Gotovo u svakom domaćinstvu se dešava da stari hleb završi ili na simsu kao hrana za golubove, ili ubuđan, u korpi za otpatke. A može se iskoristiti na toliko načina!
 

Nemojte držatio hleb u plastičnim kesama
Ako se hleb ne pojede istog dana kad je kupljen, a želite da ga iskoristite, bitno je da ga čuvate na adekvatan način. Nikako u plastičnim kesama kako radi veliki broj ljudi, jer to ubrzava razvoj gljivica i plesni. 
 
- Hleb je namirnica koja se lako suši te je najbolje, ako se čuva na sobnoj temperaturi, da bude smešten u papirnu ili pamučnu kesu, u kutiji za hleb - kaže Vera Blaženčić Mladenović, specijalista higijene i magistar ishrane. - Ako se čuva duže vreme, može se zamrznuti, onda je opcija plastična kesa. Tada ga je najbolje iseći na kriške, kako bi mogao da se uzima u željenoj količini. 
 
1. DVOPEK I KRUTONI
 
Za duže čuvanje hleba može preporučiti sušenje, pa da se u obliku kockica ili kriški ostavi u platnenoj ili papirnoj kesi. Ako je dobro osušen, može se držati i u plastičnoj kesi, ali ne potpuno hermetički zatvoren. Sušenjem se sprečava (ili značajno smanjuje mogućnost razvoja plesni na hlebu).
 
Hleb isecite na kriške, složite na pleh i pecite na visokoj temperaturi između 10 i 15 minuta. Ukoliko niste neki ljubitelj dvopeka izlomite ga na sitne kockice i tako ćete dobiti krutone - odličan dodatak u kulinarstvu, pogotovo za salate i potaže (a ako volite pravilan oblik, hleb isecite na kockice pre pečenja).
 
2. POPARA
 
 Doručak našeg detinjstva je sve zastupljeniji, zbog ekonomičnosti i efikasnosti, a i nostalgije koju sa sobom nosi. U ključalu vodu sipajte ulje i so, dodati krupno sečene komade hleba, i kuvajte minut do dva. Kao dodatak preporučujemo kiselo mleko, pavlaku, kajmak, med i cimet, čak i ajvar...
 
3. SENDVIČI IZ RERNE
 
Kačkavalj, paradajz, luk i prstohvat vlašca - delikates je tu!
Krckav i vruć hleb je ukusan sam po sebi, stoga nemojte preterivati sa nadevima. Na primer, na krišku hleba stavite list slanine ili pršute, malo izgnječenog belog luka i kockicu sira i dobićete ukusan i pikantan mediteranski zalogaj. Ah, da, i kaloričan.
 
4. PREZLE
 
Hleb možete ili ispeći pa samleti, ili jednostavno sačekati da se isuši. A onda se baciti na pravljenje bečkih šnicli i knedli sa šljivama. 
 
5. PICA HLEB
 
Poslažite kriške hleba u pleh, tik jednu do druge, da budu sabijene. Ako je hleb suviše tvrd poprskajte mlekom, u suprotnom je dovoljno da ga premažete uljem ili margarinom. Zatim nadevajte kao za picu: paradajz sos, kačkavalj, šunka, začini... Pecite bukvalno nekoliko minuta, tek da testo postane vruće i omekša.
 
6. PRŽENICE
 
Realno, ko ih ne obožava?
Još jedan doručak našeg detinjstva, nepravedno zapostavljen zbog satanizovanja holesterola i kalorija. Varijacija je mnogo, a feta+ajvar ostaju neprevaziđena kombinacija!
 
7. ROLOVANI HLEB 
 
Hleb se izdubi po sredini, a zatim se po njemu ređa: maslac, crni luk, sir, šunka, zelena salata (naravno, i ovde varijacije idu u beskraj). Hleb se zatim čvrsto zavije u foliju, drži u frižideru sat vremena, i služi isečen na kriške.
 
8. BRUSKETI
 
Brusketi - i kao obrok i kao zakuska
Isecite hleb ukoso, ako je vekna široka, presecite svaku krišku na pola. Kriške nakapajte maslinovim uljem, dodajte začin po izboru, bosiljak, ruzmarin, biljni začin, limunov sok. Nadev mogu da budu pečurke, kačkavalj, masline...Pecite u rerni na 200 stepeni petnaetak minuta.
 

0 komentari:

Proudly Powered by Blogger.