Pokreće Blogger.

petak, 30. svibnja 2014.

Savjeti za kuharice pocetnice

by Unknown  |  at  06:33


Početnica ste u kuvanju, nabavile ste gomilu kuvara, proverenih maminih i bakinih recepata. Ali, jelo nikada ne bude onakvo kakvo ste hteli. Ne brinite, ne očajavajte već nastavite da vežbate, majstorišete po kuhinji. Sve greške u kuvanju mogu da se poprave uz primenu sledećih caka.
 
 
 

Skuvali ste ručak ranije, a da bi hrana bila topla pre serviranja čuvajte je u rerni koju ste prethodno zagrejali na 50 C. Hranu podgrevajte na pari ili na tihoj vatri uz malo vode i nekoliko kapi ulja. Smrznutu hranu prvo ostavite na sobnoj temperaturi 1 do 2 sata da se otopi
NEPEČEN KOLAČ

Ako ste izvadili kolač iz pećnice a nije dovoljno pečen spustite ga u hladno mleko i zatim vratite u pećnicu.
 
Za pečenje  testa i kolače korisite masan papir. Ako se testo ipak zalepi za pleh okrenite ga naopako i obložite mokrom krpom. Za nekoliko minuta testo ćete lako izvaditi.

BLISTAV PRIBOR
 
Voda u kojoj ste kuvali krompir je idealna za čišćenje pribora za jelo - ostavite da se kuva desetak minuta i biće blistav.

TORTA LEPO ISEČENA
 
Tortu ćete iseći na lako i na pravilne parčiće ako posle svakog reza nož kratko umočite u hladnu vodu. Za sečenje kremastih torti nož treba umočiti u toplu vodu.

ULJE ZA POMFRIT
 
Da ulje ne pocrni u posudu u kojoj ste sačuvali ulje stavite ljusku od jajeta. Ljuska će vremenom pocrneti, pa je povremeno treba menjati. Tako ćete moći da koristite isto ulje nekoliko puta.
PREVIŠE SOLI
 
Presoljenom jelu "vratićete" ukus ako mu dodate kašiku sirćeta i kašiku šećera. Jedan od trikova je i da dodate na vrh noža sode bikarbone. Kada je u pitanju presoljena čorba dodajte 4 krompira.
 
Ukoliko je pečenje preslano čistu, vlažnu kuhinjsku krpu uvite preko mesa. Preko sipati malo soli, poklopiti i držati tako pola sata.
 
ČORBE SA PUTEROM
 
Vaši omiljeni sosevi i čorbice od povrća dobiće bolji ukus ako im pri kraju kuvanja dodate kašičicu putera.

PRŽENJE KROMPIRA
 
Pomfrit  je ukusniji ako ga pre prženja stavite u kipuću vodu oko dva minuta, prosušite i onda pržite. da bi bio krckav pospite ga sa malo brašna.
CRNI LUK
 
Crni luk ćete najlakše očistiti ako ga potopite u toplu vodu. Secite ga na mokroj dasci vlažnim nožem, tako luk neće iritirati vaše oči.

RASTERSIT PIRINAČ
 
Pirinač na malo ulja propržiti uz stalno mešanje. Zatim nalijte vodu i kuvajte. Tako se pirinač neće lepiti, a zrna će biti rastresita.

MEŠENJE TESTA
 
Testo će se bolje umesiti ako se zamesi od tek prosejanog brašna.
 
CEO KROMPIR
 
Da se pri kuvanju krompiri ne bi raspali treba ih kuvati u slanoj vodi. So dodajte u vodu pri kraju kuvanja, jer se u protivnom neće dobro skuvati.
 
ZELENI SPANAĆ 
 
Kod kuvanja spanaća treba dodati malo sode bikarbone u šerpu u kojoj se kuva i ne treba je poklopiti, da bi spanać zadržao zelenu boju.
 
STARA KOKA
 
Meso stare kokoške postaće mekše ako se u tečnost u kojoj se kuva doda kašika rakije.
 
Miris rakije će nestati, a meso će omekšati.

RIBA SA MLEKOM
 
Kada barite ribu sipajte malo mleka. Meso će postati belje, a nestaće i neprijatan miris. Možete da se opredelite i da posudu prekrijete krpom natopljenom u sirćetu - mirisi će nestati.
 

0 komentari:

Proudly Powered by Blogger.